Links met oefeningen

Hoofdstuk 1 – Piacere di conoscervi!

In Rome wonen ongeveer 370.000 mensen met een niet-Italiaanse culturele achtergrond. Ontdek op de website Roma multietnica onder Le comunità migranti de verschillende culturele gemeenschappen in Rome. Uit welke landen komen de meeste migranten in uw omgeving?

http://www.romamultietnica.it

Naar hoeveel Italiaanse steden kunt u vliegen met de onderstaande luchtvaartmaatschappij? Hoe wordt Nederland vermeld in de landenlijst van Europa?

http://flights.alitalia.com/it_it

 

Giro d’Italia

Ontdek de regioni! Weet u waar de Italiaanse regioni zich bevinden? Aan de hand van het spel op deze website leert u de namen en de ligging van de regioni. Zodra de naam van een regione op het scherm verschijnt, klikt u op de juiste plaats op de kaart. Hoeveel punten hebt u behaald?

http://www.giochi-geografici.com/giochi-geografia-Regioni-d-Italia-_pageid41.html

 

Hoofdstuk 2 – Oggi offro io!

Het Caffè Greco in Rome werd in 1760 geopend en is een van de beroemdste historische drinkgelegenheden van Italië. U krijgt op deze website een virtuele rondleiding door de vier Ambienti van dit beroemde café. Hoe heten deze ambienti? Wat kunt u in Caffè Greco allemaal bestellen? Kijk onder Degustazioni!

http://www.anticocaffegreco.eu/index.php#

Het spellen van namen gebeurt in het Italiaans voornamelijk met de namen van Italiaanse steden. Op deze website staat het Italiaanse telefoonalfabet. Hoe spelt u in het Italiaans uw eigen achternaam, voornaam en adres?

http://it.wikipedia.org/wiki/Alfabeto_telefonico_italiano

 

Giro d’Italia: Campania

Zoek op de website van Portanapoli de betekenis van de volgende getallen van de Smorfia napoletana: 2, 5, 42, 55, 63 en 82. Hebt u ook een geluksgetal? Welke betekenis heeft dit voor u?

http://www.portanapoli.com/Ita/Cultura/smorfia_napoletana_1.html

 

Hoofdstuk 3 – Non solo lavoro

In het tekstboek van Con piacere 1 hebt u kennisgemaakt met de Trattoria degli amici. Tijdens het volgende bezoek aan Rome wilt u in dit restaurant gaan eten. Noteer het websiteadres en het telefoonnummer van deze eetgelegenheid.

http://www.santegidio.org/index.php?pageID=1002&idLng=1062

La pecora nera in Lucca (Toscane) is een zelfde soort restaurant als de Trattoria degli amici. Ook hier werken mensen met een beperking. Kijk op de website wat er bedoeld wordt met een ‘ristorante sociale’.

http://www.lapecoraneralucca.it

Veel mensen zeggen hun vaste baan op en beginnen voor zichzelf via het internet. Ze heten wwworkers! Als u op de website www.wwworkers.it de fotootjes aanklikt, kunt u zien wat mensen te bieden hebben. Welke onderneming vindt u origineel? Stel de persoon achter deze onderneming aan de andere cursisten voor. Hebt u zelf ook een nieuw idee dat op deze website zou passen?

http://www.wwworkers.it

 

Giro d’Italia: Lombardia

Ontdek Lombardia! Op deze site zijn prachtige beelden van de regione Lombardia te zien. Herkent u iets? Welke landschappen? Welke steden? Wat kunt u er doen? Maak aantekeningen en zoek de steden op de kaart op. U vindt de kaart onder de tweede link.

http://www.turismo.regione.lombardia.it/wps/portal/Turismo

http://www.comuni-italiani.it/03/mappa.html

 

Intermezzo 1

Gaan we een kop koffie drinken? Een eenvoudige vraag waarop het antwoord moeilijker is dan u misschien denkt, omdat je in Italië kunt kiezen uit een hele lijst van manieren waarop een kop koffie bereid is. Op deze website vindt u er enkele van. Welke hebt u zelf al eens bereid? Welk zou u willen proberen? Praat erover met elkaar.

http://www.italcoffee.biz/universo-caffe/ricettario

 

Hoofdstuk 4 – Ti va di uscire?

Breng een virtueel bezoek aan het Parco dei mostri di Bomarzo en zoek uit welke servizi het park heeft. Maak een lijst en schrijf: “Al parco dei mostri ci sono …”

http://www.parcodeimostri.com

Bologna is in 2006 door UNESCO uitgeroepen tot Città Creativa della Musica vanwege de rijke muzikale geschiedenis en de vele muzikale activiteiten. Klik op La storia musicale bolognese en geef aan de hand van voorbeelden uit de tekst aan welke bezienswaardigheden in de stad deze culturele status benadrukken.

http://cittadellamusica.comune.bologna.it

 

Giro d’Italia: Lazio

Hebt u zin om naar de opera te gaan? Op de website van de opera van Rome kunt u uitvoeringen van opera’s, balletten en concerten van het lopende seizoen vinden. Wat is het programma van de komende week? En van de komende maand? Is er een voorstelling/uitvoering waar u graag naartoe zou willen gaan? Praat met uw medecursisten over uw voorkeuren.

http://www.operaroma.it/ita/index.php

 

Hoofdstuk 5 – Tutti in vacanza!

U wilt een vakantie op een boerderij (agriturismo) in de Abruzzen gaan doorbrengen. Waar verblijft u het liefst: aan zee, bij een meer, in de bergen, op het platteland? Waar moet een dergelijke accommodatie aan voldoen? Hoeveel geld wilt u uitgeven? Zoek op de website de voor u meest ideale accommodatie. Vertel hoe u tot uw keuze bent gekomen.

http://www.agriturismo.it/it/agriturismi/abruzzo/pescara

Op de website van Turisti per caso kunt u zich registreren. U kunt dan berichten plaatsen over uw reiservaringen in Italië: over de mooiste steden of landschappen, de lekkerste recepten, de leukste activiteiten enz. Ook kunt u foto’s ter illustratie toevoegen. Welke ervaring(en) in Italië opgedaan zou u aan deze website willen toevoegen?

http://turistipercaso.it/a/magazine/diario/italia

 

Giro d’Italia: Trentino-Alto Adige

Zullen we naar de bergen gaan? De regione Trentino-Alto Adige heeft voor liefhebbers van wintersport een groot aanbod. U leest een brochure over deze streek en komt de volgende woorden tegen: seggiovia, funivia, piste per slittini, ovovia, sci di fondo, passeggiata invernale, rifugio, noleggio sci, pista di pattinaggio. Zoek de betekenis van deze woorden op.

 

Hoofdstuk 6 – Buona giornata!

U gaat per boot van Genua naar Palermo. U komt aan op de Banchina Santa Lucia in Palermo. U bent te weten gekomen dat niet ver van de haven, in Via Alessandro Paternostro 58, zich de beroemde Focacceria San Francesco bevindt. Hier kan men heerlijke Palermitaanse specialiteiten proeven en kopen. Zoek op de plattegrond van Palermo de Focacceria San Francesco en ‘loop’ de kortste weg ernaartoe. Vertel aan de anderen welke route u neemt.

http://www.tuttocitta.it/tcol/mappe/palermo

 

Giro d’Italia: Sicilia

Uitstapje naar het Parco dell’Etna. U bent in Messina en u wilt het Parco dell’Etna bezoeken dat rond de vulkaan de Etna ligt. U wilt naar Catania gaan, waar de bus naar het Parco dell’Etna vertrekt. Hoe kunt u in Catania komen? Met welke vervoermiddelen? Bereken reistijd en kosten. Voor welke mogelijkheid kiest u?

http://www.parks.it/parco.etna/arr.php

http://www.fsitaliane.it

http://www.viamichelin.it/web/Itinerari

 

Intermezzo 2

Kaartlezen. U hebt oefening 2 op pagina 76 van het tekstboek gemaakt. Weet u in welke stad de dialoog zich afspeelt? Op de onderstaande website vindt u de metroplattegrond van deze stad. Zoek op deze plattegrond de metrostations die op de plattegrond van het tekstboek staan. Hoe heten ze? Om welke metrolijn gaat het?

http://www.alfanet.it/welcomeitaly/roma/bus_metro/mappametro.html

 

Hoofdstuk 7 – Facciamo la spesa?

Esselunga is een supermarktketen met filialen in geheel Italië. Zoek op de onderstaande website naar aanbiedingen. Ga in het menu naar negozi. Kies onder ricerca negozi een provincie provincia, een stad comune en een winkel negozio. Welke producten die u vaak koopt, zijn in de aanbieding? Maak een lijstje van de producten en zet erbij hoeveel ze kosten. Vertel aan de anderen wat er op uw lijstje staat.

http://www.esselunga.it/default.aspx?idPage=1227

In Italië zijn evenementen en feesten die landbouwproducten en/of traditionele kunst, muziek en ambachten als thema hebben, wijdverbreid. Zoek op de onderstaande website naar evenementen die plaatsvinden in uw lievelingsstreek of in de streek waar u uw eerstvolgende vakantie gaat doorbrengen. Vertel hierover aan de anderen.

http://www.sagreinitalia.it

 

Giro d’Italia: Toscana

Een Toscaanse maaltijd. U hebt vrienden uitgenodigd om te komen eten. U wilt hun een Toscaans driegangenmenu voorzetten, van voorgerecht tot dessert. U begint met fettunta, de Toscaanse bruschetta, en daarna … wat gaat u nog meer serveren? Met behulp van de onderstaande website zoekt u naar typisch Toscaanse gerechten: als u in het zoekveld bovenaan Toscana invult, krijgt u een lijst met Toscaanse recepten. Stel een menu samen, maak een boodschappenlijstje en geef aan in welke winkel u wat gaat kopen.

http://www.prodottitipicitoscani.it/ricette-cucina-toscana/ricetta-fettunta-toscana

 

Hoofdstuk 8 – Storie di famiglia

Het is altijd moeilijk om een cadeau voor iemand uit te zoeken. Maar er is een website die u daarbij kan helpen! Vul op de website rechts de twee Moduli cerca regali in. Geef aan: leeftijd, geslacht, gelegenheid, prijs, hobby’s/interesses en beroep van de persoon aan wie u iets wilt geven. Welk cadeau wordt u aangeraden?

http://www.regalo-idee.it/ricerca.aspx

Vindt u het moeilijk om een passend woordje in het Italiaans te schrijven voor een of andere gelegenheid? Voor een geboorte, verjaardag of huwelijk? Op de onderstaande website vindt u formuleringen voor elke gelegenheid. Zoek drie teksten voor drie verschillende gelegenheden die u aanspreken.

http://www.pensieriparole.it/frasi-per-ogni-occasione

 

Giro d’Italia: Emilia-Romagna

Droom even weg! Altijd al in een rode Ferrari willen rijden? Ga naar de officiële website van het museum van Ferrari te Maranello. U kunt nu informatie over dit museum verzamelen: hoeveel museumstukken en modellen er staan, openingstijden, entreeprijs, speciale exposities enz. Vertel aan de anderen wat u allemaal gevonden hebt en/of interessant vindt.

http://museomaranello.ferrari.com/it

 

Hoofdstuk 9 – La mia casa, le mie cose

Self is een grote en wijdverbreide bouwmarktketen in Italië. Ga naar de onderstaande website en ontdek welke productcategorieën er zijn. Zoek voor elke categorie een Nederlands equivalent. De foto’s kunnen u helpen.

http://www.selfitalia.it

Wat voor weer wordt het in het weekend? Zoek de weersvoorspelling voor drie Italiaanse steden: een in het noorden, een in het midden en een in het zuiden van Italië. Geef de informatie door aan de anderen.

http://meteomobile.tempoitalia.it

 

Giro d’Italia: Puglia

Bezoek een trullo! Trulli zijn huizen in Apulië, die op een typische manier gebouwd zijn, namelijk zonder specie of hout. De oudste nog bewaard gebleven huizen dateren uit de 16e eeuw. Wilt u zien hoe ze er vanbinnen uitzien? Klik dan de onderstaande link aan en bekijk de foto’s. Lees de beschrijvingen en beschrijf in eigen woorden hoe een trullo er vanbinnen uitziet.

http://www.tuttoalberobello.it/it/pagina.asp?a=Alberobello&p=InternoTrullo

 

Intermezzo 3

 

Zeg het met bloemen! Ga naar de onderstaande link. Welke bloemen worden er gebruikt in de nieuwe boeketten? Beschrijf het boeket dat u het mooiste vindt.

http://www.interflora.it/2/0/0/24/Italia/Prodotto.aspx

 

Reacties zijn gesloten.